Sundekostvaner

Vaner er et mønster du har gentaget over tid.

Hjernen sorterer automatisk input fra du ikke kan rumme for at skabe struktur, rammer og holde orden i kaos. For at holde mest muligt struktur, danner du mønstre i det du gør, disse mønstre eller processor spare hjernen for energi. Når du skal lære noget nyt arbejder hjernen på højtryk for at indsamle informationer, eks. hvis du har taget kørekort havde du nok i starten en fornemmelse af at det her lære jeg aldrig, koblingspunkt, gearskift, blinklys og overblik over andre trafikanter, men over tid er det blevet en vane, hjernen har lavet mønstre der gør, at det at køre bil er blevet en automatisk handling der ligger på rygraden.

Så mønstre/vaner spare hjernen for energi forbrug, men nogen mønstre kan udvikle sig til et dårligt mønster, eks, madvaner, rygning, opførsel og tusind andre ting. For at ændre et dårligt mønster kræver det, at du vedkender dig at du har en vane/mønster du vil ændre, du skal også mærke efter om det er for din egen skyld eller andres, hvis det er for andres skyld spilder du din energi, da motivationen er af afgørende betydning for at det vil lykkedes. Det er ikke nok at bestemme sig for at ændre vanen, det kræver gentagelse af en anden god vane for at bryde det dårlige mønster.

Motivation kan opnås ved at blive frustreret og irriteret over en vane, ved at blive virkelig træt af en vane er motivationen for at ændre og skabe forandring stor.

Erkend hvad du vil ændre.

Bliv frustreret/træt af din vane.

Sæt et mål hvad du vil i stedet.

Læg en plan, hvordan kommer jeg i mål.

Husk det tager tid for hjernen at skabe nye mønstre

Hold fokus på det du vil og ikke det du ikke vil.

Husk at de nye vaner/mønstre er afgørende for din forandring.

Det tager tid at ændre en vane med en anden, og du kan meget nemt falde tilbage til en gammel vane. Men lad ikke det slå dig ud og opgive projektet, tænk i stedet over hvad der gjorde at du faldt tilbage i det gamle mønster, og lad det være en erfaring du kan tage med dig på din forandrings rejse.